Random : Perangai manusia

I am always running around.  Busy with life.  With families.  Maklum anak 5 kot.  Urusan sekolah tak pernah selesai.  Lepas satu, then another.

Not to mention work.  Walau kerja tak sesibuk mana but I have to be in the office 8.30 to 5.30, Isnin hingga jumaat.  Plus trafik jam and all, day light gone!

Pergi 7 am, balik 7 pm.

Come weekend, kerja rumah pulak.  I do not have maid anymore, so kerja rumah adalah routine juga.  Alhamdulillah anak-anak dah besar, so great help there, yes.  But still, busy juga bila di hari minggu.

Plus, kena la juga jalan-jalan kan.  Outing di hujung minggu.  So, weekend also sometimes, gone !

Kesimpulannya, stress tak hidup ai?  hmmm (I hate to use the word ‘stress’, takut jadi doa) but yeah, hectic la juga kehidupan ai.  I am sure all of us does, in fact.

So…………..

Bila randomly, terserempak la pulak dengan masalah-masalah kecik pasal peel manusia, neh – rasa macam nak jentik jer masalah tuh.  Gone- lah kau dalam hidup aku (bahasa kasarnya, berambus lah kan)

But, lets not go there.

I came from Media background.  My workplace for more than a decade.  So may be that’s where I polished my liking to write (dari sekolah dah tulis novel sebenarnya) hehe.

Coming back to perangai manusia, ada pelbagai yes.  And as a mother, I tryyyyyy to be as nice as possible sebab :

  1.  Doa mak tak de hijab kan
  2.  Bagi la contoh baik-baik kat anak-anak

but I am still a normal human being.

Ada manusia, dia rasa dia jer yang baik dan bagus.

Ada manusia yang nak jadi superhero

Ada manusia yang dalam kepala dia, hanya ada dia dan dia

Ada manusia yang rasa cerdik tapi bodoh sebenarnya

…. and list goes on- lah.

But sedikit nasihat untuk diri sendiri dan manusia-manusia di luar sana lah kan – bila menegur biarlah berhemah.  Ada titik hormatnya.  InsyaAllah, baik la hasilnya nanti.

Wallahualam.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s