Syaza and the big 10 :)

Happy 10th birthday sayang ! 🙂 *singing a birthday song now*

syaza

Alhamdulillah, sudah sampai ke dua digit dah @ 10 years old.  You are a big girl now and we thank  Allah SWT and cite our syukur for you and for all the happiness and joy that  you brought to our life and our family.

Syaza_ice

And that is your birthday present for this year ya.  The ice watch idaman kalbu dah dapat Alhamdulillah. Pakai sambai lebam tau. hehe.

Mudahan Ramadhan 2013 that celebrates your birthday again this year will shower you with barakah and happiness.

Jommm potong kek! 😀

 

Cerita Roh Di Bulan Ramadhan…

Alhamdulillah 13th day in Ramadhan 2013 and here is another one worth sharing :), In Syaa Allah.

Walau setinggi mana kasih sayangku, sesungguhnya Allah lebih berhak menyayangimu,
Damai lah engkau disana di bawah limpahan rahmat dan kasih sayang-Nya,
Sesungguhnya kami semua akan menyusulmu di kemudian hari…
Al-Fatihah buat semua muslimin dan muslimat yang telah pergi mendahului kita”

Cerita Roh di Bulan Ramadhan

Apabila tiba bulan Ramadhan, semua roh berkumpul di Luh Mahfuz memohon kepada Allah S.W.T untuk  kembali ke bumi. Ada roh yang dibenarkan pulang ke bumi dan ada yang tidak dibenarkan. Roh yang dibenarkan pulang adalah kerana amalan baik mereka semasa hayat mereka ataupun ada penjamin-penjamin yang mendoakan mereka.  Manakala roh-roh yang tidak dibenarkan pulang disebabkan kesalahan    mereka semasa hayat mereka akan terus di  penjara di Luh Mahfuz.

Apabila roh dibenarkan pulang, perkara pertama yang mereka lakukan adalah pergi ke tanah perkuburan untuk  melihat jasad mereka. Kemudian mereka akan pergi ke rumah anak-anak mereka, orang yang mendapat harta pusaka  mereka dan ke rumah orang yang mendoakan mereka dengan harapan orang yang mereka lawati itu memberi hadiah untuk bekalan mereka.Perkara ini akan berlarutan sehinggala tibanya Hari Raya Aidilfitri. Pada saat ini mereka akan mengucapkan selamat tinggal kepada jasad dan pulang semula ke Luh Mahfuz dengan bekalan yang diberikan oleh  mereka-mereka yang masih hidup.

Di sini ustaz memberitahu hikmah adanya alam kubur. Alam kubur membuktikan bahawa Allah itu Maha Penyayang.  Orang yang melakukan kesalahan semasa hayatnya boleh dibantu dengan doa orang2 yang masih hidup. Alangkah  bahagianya jika seseorang yang telah meninggal dunia masih mendapat bekalan dari orang-orang yang masih hidup.

Oleh itu wahai sahabatku, jangan biarkan orang-orang yang kita sayang, yang mengadap Allah terlebih dulu daripada  kita sepi tanpa doa dan sedekah daripada kita. Sesungguhnya apabila mati seseorang anak adam itu, terputus ia semua  hal kecuali 3 perkara iaitu doa anak-anak yang soleh, ilmu yang bermanfaat dan sedekah amal jariah.

Wallahualam…

Zikir yang Allah suka, saya pun suka :)

Salam Ramadhan di hari yang ke-10, Alhamdulillah.

As the saying goes, sharing is caring- kan, so here it goes.  To my beloved children especially with love 🙂

 

Dua Kalimat Ringan Tapi Sangat Dicintai Allah dan Berat Pada Timbangan

 

سُبْحَانَ اللَّهِ وبِحَمْدِهِ – سُبْحَانَ اللَّهِ الْعَظِيمِ

Subhaanallaahi Wa Bihamdihi Subhaanallaahil ‘Adzim

“Maha Suci Allah dan segala puji untuk-Nya, Maha Suci Allah Yang Maha Agung.”

Selamat berbuka peeps!

 

Birthday Ramadhan 2013, part 1

razin bday

Happy birthday to you, happy to you 🙂

12 July 2013 last marked 2 day of Ramadhan 2013 and Razin’s 8th Birthday.

His puasa that day became smooth as he was looking forward to buy cake and present.

Our doa for Razin is until Jannah – agar anakanda terus membesar menjadi anak yang soleh dan berguna kepada diri sendiri, agama, keluarga, bangsa dan Negara.

🙂 we love you so much and infinity it is.

 

 

Anak bongsu kita sudah 8 tahun :)

Alhamdulillah syukur syukur Ya Allah kerana telah memanjangkan usia anakanda bongsu kesayangan kami ke angka 8 hari ini 🙂

Nevertheless, he may be 8 today, but in my eyes, he is still my little baby *all moms are dramatic hokay* huk huk.

I still talk to him in my baby-ish languages at times.  I still dukung or gendong him even he is so tall and heavy !

I just adore him.

Ajin1

Razin with her favourite hero.  hmmm, for this year at least 🙂

Our birthday boy is our entertainment, our joy.

Ajin2

eeeeeee.. memang nak kena gigit 😀

Oh and his favourite toy.  For now… la.   Lego!

ajin4

so, kita pun bawak lah dia jalan jalan LEGOLAND hari tuh.  Best kan sayang.

ajin3

grrrrrr…

This magical face and his cheecky smile melts our heart.

ajin5

aaawwwwwwww 🙂  Love you lah sayang.

Early this year, he cabut gigi.  Look!

ajin6

Even that, your smile still brings ultimate happiness and bliss to me, your dad and sisters and big bro beyond words could describe.

So here we are today wishing and singing you happy, happy birthday !!

With love, may Allah SWT keep you safe all the time.  Shower you with His Barakah and Rahmat.

Membesar dan terus membesar bagai johan menjadi anak kebanggaan keluarga, agama dan Negara k.  Fuyo!

Lets go today and get you a cake.  And present of course (ntah yang ke berapa dah dalam  minggu ini sahaja)

🙂