Manusia punya hal…

Hmmm kadang-kadang I heran. Sungguh heran.  Kenapa sangat susah hendak mendapat ‘clarification’ atau ‘kejelasan’ sesama manusia nih.

Padahal kita semua cakap bahasa yang sama. Melayu. If tercampur cakap omputih pun, kita terangkan jugak ke dalam bahasa ibunda kita. Manalah tahu kan…kot-kot ada yang kurang paham atau kurang selesa bila kita cakap omputih.

Tapi with that lengthy punya explanation pun tak paham jugak, payah den nak eloborate lagi lah kan. Sikit punya panjang bagi penjelasan.

Contoh ek.  Last few months I redeem my jusco points yang ribu-raban tuh😀 Bukan nak perasan tapi itu lah hakikatnyer. Jutaan terima kasih to my better half yang telah ‘banyak menyumbang’ ke arah itu. Last year alone, I think he bought few kayu golf. Sesungguhnyer tak paham kenapa orang main golf anyways (itu citer lain…).

So, I told budak pompuan kat kaunter jusco tuh that i want to redeem two (2) -DUA BIJI BAG – Infact, I told her kenalah DUA BIJI sebab I ada dua orang anak dara yang hampir sebaya (sesambil I pointed out my two girls to her). Punya la panjang Hani buat intro sejarah kenapa I need to redeem TWO bags instead of ONE. 

Bla bla bla bla…. (dengan tangan punya affect segala)

Done. Redeemed the bags.

Aleh-aleh, jusco called beberapa minggu lepas. Bag dah sampai.. katanyer. Punya lah excited mak dia (I-lah) mengalahkan my girls. I hangkut the two girls to take the bags. All of us were thrilled!.

Sampai jusco. We all pung menunggu lah kejab.

Tapi cess !! – satu bag jer redeemed??? Hmmm…. muka Hani dah biru lebam rasanyer. My girls apatah lagi… Can see that ‘downface’… and dissapointment was obvious..

I took the deepest breath and asked the girl, “Dik, bukan ke hari tuh I redeem dua, I siap bawak anak-anak I lagi. Kebetulan, the same very girl yang ambik order and menyerah beg kat kaunter pada hari tuh.

Dia diam jab.

“Eh ya ke?? Hmm tapi saya redeem satu jer”..

WTF !. I hambik satu bag tuh. Redeem one more. Pujuk my girls, and we left the counter – unhappy of course.

But like I said much earlier, salah bahasa saya ke atau manusia nih memang kadang kalanyer biul?

2 thoughts on “Manusia punya hal…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s