..When love goes wrong…

…., nothing will go right.

I don’t know about you-lah, but I – believe in love. I believe that love will prospher into bigger things in life, being managed properly.

Love can and will elevate us to a new level of how we review things around us. We look forward to another day when we are in love, don’t we? We want ‘the’ future to happen.

Two souls who are madly in love will strive and committed to make each other happy. Suddenly, every minor and major things become a perspective and noone says its an easy task.

Jangan pandang enteng dong pasal cinta. Because when bercinta, jangan syok sendiri dan bercinta dengan diri sendiri pulak.  The moment you announce that you are in love, another soul and heart is warming.  Its a two-way thingy really.

Banyak versi cinta I know. Ask 3 people, and we will get 3 versions.  Similar yet different.  Pelik tapi benar.

I can write a book on love 😀 so, before saya melalut-lalut bragging about l.o.v.e, … sebenarnya yang Hani nak share sebenarnya adalah about this movie that we watched.

Its Valentine’s Day.  We watched the midnite show. Punya lah sesak panggung. Sungguh ramai manusia yang bercinta kat Kolumpor nih rupanya….hehe.

Anyway, to me the movie was generally ok-lah. Nothing to shout about.  Ordinary lovey-lovey Hollywood movie.

Quick personal review – ramai sangat pelakon-pelakon yang feberet saya kat situ. Especially si Julia Robert and my darling Ashton Kutcher.. pergh mamat tuh.. romantik tak hingat and he is naturally funny and nyum nyum lah! 😀

Jalan cerita cinta dia pendek-pendek jer. Few couples’s classic love story being narrated in sequence, tapi jalan susun dia cantik la. Tidak lah carca marba macam cerita local kita Sepi -.

Tapi al-maklum, if Hollywood yang buat movie, sure melotup punya. Walau penceritaannya (chewah) pendek, tapi isi cerita-nyer filled. Puas mata memandang, puas juga hati menengok.  Its a direct-cyrstal clear kinda movie.  Otak tak sesak nak fikir.

Light and easy, dan jiwa tenang jerk 🙂  Rasa la lomantik kejab.. hehe.

Overall rating – pergi lah tengok this movie kay… Worth your RM 12.

Sing..Sing..away…

Hey guys.

I was away in Singapore yesterday on a day working trip (penat gilos).

Must admit that being married to a Singaporean half-half 😀 for like almost 17 years, the side of Singapore where I believed to cater the upper level kinda peeps, tidak lah pernah Hani sampai…. till yesterday it was-lah. (Kesiannyer).

So anyways, it was an eye opener really for me.

Singapore has advanced wayyyyyyyyyyyyyyyyy ahead of us in terms of just anything !! (perasan la pulok semua cuzon cuzon ku di Singapura itu -ceh!), but thats the truth. Truth can be hurtful at times, .. tapi itu lah hakikatnyer.

Why they managed to be where they are today?? Like personally I think because the minds of Singaporeans are very focused (especially the minds of their leaders or whoever that design that plan-lah!). They know what they want and remained focused and steady towards it.

Itu lah masalahnyer ngan kita pulak Malaysians. We keep on changing our minds. Kejab nak tuh, kejab nak ini…sudahnyer.. habuk pun tarak la.

And one more thing, Hani rasalah kan.. dalam hidup nih, if kita tak tahu buat sesuatu menda tuh, jangan lah nak tunjuk pandai and boasted as if we know… 😀

Bak kata omputih, leave it to the expert-lah.

So anyways, we took like tons of gambar semalam since ada sorang mamat tuh ter-suka lah pulok menjadi photographer (maklum kamera mahal tuh!), and now nih Hani sedang ler menunggu dia meng-edit semua gambar-gambar itu.

Sesungguhnyer penantian itu memanglah menyeksakan. Kan?

TETAPI.. Hani telah memaksa dia meng-email dulu berberapa keping gambar untuk Hani pampang-pampang kat sini, so dia email la yang ini… 😀

 

(Just in case you are wondering where is Knolls – it is actually at The Capella, Sentosa. It is rated a six-star hotel btw and calling all honeymooners… go there!!)

(Dempsey Hill pulak is located at the Tanglin Village – the most happening of F& B)..

wow besh besh..

So until he is DONE with the rest of  his editing, selamat berhujung minggu!!

Manusia punya hal…

Hmmm kadang-kadang I heran. Sungguh heran.  Kenapa sangat susah hendak mendapat ‘clarification’ atau ‘kejelasan’ sesama manusia nih.

Padahal kita semua cakap bahasa yang sama. Melayu. If tercampur cakap omputih pun, kita terangkan jugak ke dalam bahasa ibunda kita. Manalah tahu kan…kot-kot ada yang kurang paham atau kurang selesa bila kita cakap omputih.

Tapi with that lengthy punya explanation pun tak paham jugak, payah den nak eloborate lagi lah kan. Sikit punya panjang bagi penjelasan.

Contoh ek.  Last few months I redeem my jusco points yang ribu-raban tuh 😀 Bukan nak perasan tapi itu lah hakikatnyer. Jutaan terima kasih to my better half yang telah ‘banyak menyumbang’ ke arah itu. Last year alone, I think he bought few kayu golf. Sesungguhnyer tak paham kenapa orang main golf anyways (itu citer lain…).

So, I told budak pompuan kat kaunter jusco tuh that i want to redeem two (2) -DUA BIJI BAG – Infact, I told her kenalah DUA BIJI sebab I ada dua orang anak dara yang hampir sebaya (sesambil I pointed out my two girls to her). Punya la panjang Hani buat intro sejarah kenapa I need to redeem TWO bags instead of ONE. 

Bla bla bla bla…. (dengan tangan punya affect segala)

Done. Redeemed the bags.

Aleh-aleh, jusco called beberapa minggu lepas. Bag dah sampai.. katanyer. Punya lah excited mak dia (I-lah) mengalahkan my girls. I hangkut the two girls to take the bags. All of us were thrilled!.

Sampai jusco. We all pung menunggu lah kejab.

Tapi cess !! – satu bag jer redeemed??? Hmmm…. muka Hani dah biru lebam rasanyer. My girls apatah lagi… Can see that ‘downface’… and dissapointment was obvious..

I took the deepest breath and asked the girl, “Dik, bukan ke hari tuh I redeem dua, I siap bawak anak-anak I lagi. Kebetulan, the same very girl yang ambik order and menyerah beg kat kaunter pada hari tuh.

Dia diam jab.

“Eh ya ke?? Hmm tapi saya redeem satu jer”..

WTF !. I hambik satu bag tuh. Redeem one more. Pujuk my girls, and we left the counter – unhappy of course.

But like I said much earlier, salah bahasa saya ke atau manusia nih memang kadang kalanyer biul?

Nukilan buat Sarah…

Mr dear Sarah,

Both Sarah and Ibu
Sailed on this little journey together
A decade ago as you were kicking away
Magically growing inside of bulging belly

That beautiful day when Sarah was born
Became ‘the’ moment that I had in my dreams
And Ibu chose your name affectionately
Menjadi alunan yang paling indah
Melakar cinta ke dalam hidup Ibu dan Ayah
Dari ketika itu hingga ke detik ini

Cepat sungguh Sarah membesar
Ada masanya hati Ibu menjadi gusar
Jika mimpi-mimpi magikal Sarah tercalar
Andai pancaroba dunia membuat onar

You would ask me your wonders
You would ask me your whys
Dan Ibu tidak pernah bosan menjawab
Mengisi segenap musykil yang Sarah ada
Di dalam dunia kecil Sarah yang begitu ceria

As we sailed on dear Sarah
We had our twists and fists
We definitely had our turns
Not to mention bumps
And also loads of humps
Kita ada masa suka
Semestinya masa duka kita

Dan apa yang paling getir dan payah
And my indefinite heart breaking
When teachings became painful and tearful
…Seeing that tiny tears of yours
As it rolled down your shiny little eyes…

Hati Ibu turut menangis 😦
Jiwa Ibu dalam terguris
Bersama-sama Sarah yang merintih
Merasai hati Sarah yang begitu sedih…

Doa Ibu cuma satu
Niat Ibu adalah jitu
Agar Sarah menjadi insan itu
Menjadi khalifah maha hakiki
Dan menjadi penghuni Firdausi

In your heart someday, in this life
Sarah would accept and understand
As I hurt your feelings in my own way
Is killling my soul silently but surely….

Ibu @ 2/2/2010