Ramblings puasa (empat)

Salam. Seven days today, Alhamdulillah…

God is Oft Giving, Most Merciful, malam tadi betterhalf and me telah selesai mengerjakan solat hajat di Surau nearby our home for our son, Hazim who will sitting for his UPSR in less then 3 weeks. I saw through the tabir surau, my son dengan kusyuknya mengaminkan doa solat hajat malam tadi… InsyaAllah, dengan barakah bulan Ramadhan Kareem yang penuh keberkatan dan his own hardwork, he will get 5A, Amin.

Anyways, later at home, as we came back from surau, Awa and batalion was at our place me-lepak-ing after our bukak puasa di Warong Pak Mydin. My anak sedara, Damia who once upon a time selalu ‘hangin’ ngan my other son, Ajin Piji has eventually dah boleh duduk sebelah-sebelah (TANPA BERGADUH !! – great achievement tuh, hihi) main PSP. I could hear their giggles and tiny voices chatting away across my living room…

Meh tengok gelagat mereka caught by my Nikon 🙂

ajin_damia

comel jerk…

My puasa ramblings (tiga)

Salam di hari enam Ramadhan Kareem 1430, Alhamdulillah..

Below was a conversation taken place yesterday evening.

Betterhalf   –   “Esok Abang ada buka puasa kat luar..(today lah tuh)”

Myself          –   “oh ek? Kat mana sayang?”

Betterhalf   –   “Warong Pak Mydin” (Restoren ini towkay dia rupanya is a golf friend to my betterhalf)

Myself         –   “ala….. abih kita orang tak leh ikut?” 😀 (nada suara mengada-gada nak mampos!) hehe..

Betterhalf   –   ketawa berdekah-dekah.. “Abang dah agak dah, so abang dah cakap siang-siang kat si polan tuh Im taking my family… hehe”

So today we all berbuka la kat luar. If you ask me, I opt to berbuka di rumah anytime! best dan selesa. Take our own sweet time eating, munching, talking at our home comfort. But budak-budak being kids, it will be such a joy for them to break fast kat luar every once in a while.

Yang kelakaunyer, dah lah towkay Warong Pak Mydin tuh eventually ajak my betterhalf jer untuk berbuka. Jemputan lah kononnya..  but end up, he angkut the whole batalion – on top of it, I am also taking my lil sis, Awa and family to join the break fast today kat Warong Pak Mydin itu..

hehe..

Agaknya la kan… menyesal tak towkay restoren tuh ajak my betterhalf at the first place?  kuang3x 😛

My puasa ramblings (dua)

Salam di hari kelima, alhamdulillah.

Often when it comes to Ramadhan, people would ask you this soalan cepumas, “awak masak ke beli kat bazaar” heheh.

Kan kan kan?

Me? Thanks to my wise mom-in-law and dad-in-law that trained anak bujang dia yakni my betterhalf 😛 supaya tidak membeli lauk dan pauk di bazaar – so in return, for the past sixteen years, on most ramadhan days, Hani akan sibuk di dapur memasak 🙂 ehem ehem.. (see the leg aaaa).

hehe.

As for this week and this year, since Ramadhan 1430 coincides nicely with cuti sekolah, all my juniors are at home berpuasa bersama-sama. Meriah sungguh tahun ini berbuka dan bersahur. My 8 chairs dining full house!! plus my maid of course lah kan.

So anyway, dalam kelam kelabuts memasak semalam, sempat lagi ambik gambar. Menu semalam – ikan kerisi sambal, gulai lemak kubis  and ayam rendang..

puasa1 puasa_2

perghh.. sambal belacan kicap tuh yang tak tahan!!

Done yesterday.. today nak masak apa ek??

My Puasa Ramblings (satu)

Salam di hari ke empat Ramadhan 2009 !

Alhamdulillah, Syaza Irdina masuk hari nih dah empat hari berpuasa. Being a six year old, comel sungguh menengok dia berbuka dan bersahur.. Nanti dikesempatan yang lain, Hani uploadkan gambar si tinot saya nih bersahur dan berbuka k..

Heh mana taknyer.. sahur ngan coco-crunch. Tuh pun sejuit jer. Daddy dia tanya pagi semalam, “Sayang, boleh ke sustain sampai bukak puasa nanti makan coco-crunch banyak tuh”.

Senyum jer dia. True enough she can!! Ish anak daraku ini – Malaysia boleh tul…

Then bukak puasa is another story..

Semalam she bukak with donut yang Untie Ya dia kasik. Then secuit mee. Thats it. Siap pergi terawih lagi ngan Hani. Tido almost midnite. Syaza nih so kurus kering.. Allah SWT memang Maha Berkuasa – budak sekecik itu ngan makanan sebanyak itu, tapi sebab dianya ikhlas  nak berpuasa – she sustains.

Me? .. eh saya of course la tumpang bangga!! anak saya wei!! I thanked Allah SWT everyday for her.

Hehehe

So to Syaza, like what Ayah said to you malam tadi – “Puasa bukan sebab nak dapat rm 1 okay? But puasa kerana Allah SWT…”

Go Ja Go….

Ramadhan datang lagi..

Alhamdulillah Syukur kehadrat Allah SWT, Hani dan keluarga diberi kesihatan dan umur yang panjang untuk bersama-sama mengerjakan ibadah puasa di bulan yang penuh barakah ini. Azam dan du’a Hani InsyaAllah, Ramadhan kali ini akan menjadi Ramadhan yang lebih baik dari tahun-tahun sebelumnya…

Syaza Irdina also akan bermula berpuasa tahun ini, InsyaAllah. Incentive for her next to pahala blessed by Allah SWT is of course RM 1 a day eh 🙂

A dear friend and a gentle reader, Saudara Shahi as what he wrote here in my comment section that he left me here :

Doa Malaikat Jibril menjelang Ramadan : “Ya Allah abaikanlah puasa ummat Nabi Muhammad jika apabila sebelum memasuki bulan Ramadan dia tidak melakukan 3 perkara :

1.    Tidak memohon maaf terlebih dahulu kepada dua orang tuanya,
2.   Tidak bermaafan terlebih dulu antara suami isteri,
3.   Tidak bermaafan terlebih dulu dengan orang2 di sekitarnya.”

        Maka Rasulullah pun ucapkan Amin tiga kali.

With that information that he jotted, Hani memohon dan berdu’a agar Allah SWT mengampunkan dosa-dosa kedua ibu dan bapa Hani. May their souls be placed among the good and the pious. Agar dilapangkan kubur kedua ibu dan bapa Hani sempena Ramadhan yang mulia ini.

To my dearest betterhalf, I am a human afterall, hence seek my keampunan from him. Kita memikul amanah Allah SWT dengan keluarga and our juniors. Lets not dwell on the past and look forward for a better future together. Mudahan we both diberi kesihatan yang baik untuk merebut semua pahala Ramadhan kali ini bersama-sama. Amin.

And to all – my friends and dearest readers, Hani susun jari yang sepuluh memohon ampun dan maaf jika ada tingkah laku dan perbuatan Hani selama ini yang menyakitkan hati. Sesungguhnya semua yang baik adalah dari Allah SWT dan yang buruk itu adalah kelemahan diri Hani sendiri… 😦

With all those, dengan penuh keikhlasan dan keinsafan, Hani wishes us all “Selamat Menyambut Ramadhan 2009″ !!

Mata kiri ku berkedip-kedip..

Last friday, me lepak-lepak had lunch kat Marjan, KLCC with my buddies.

I told Sherry that my mata kiri dok kedip-kedip, sure nak menangis la tuh…

Since Friday, I sort of  ‘menunggu’ bila pulak aku nak menangis nih.. hmmm

Finally, last night tumpah jugak air mata ku ini… heheh 😉

Al-kisah, dah dua hari Hani berpuasa. Semalam pulak time bukak puasa, I ordered pizza for the children. Tak selera la pulak tekak nak makan pizza for bukak puasa. So, I korek nasi sejuk pagi and makan dengan sambal belacan and saki baki ikan goreng lunch. Masuk dua suap, my tekak dah heaty and sakit. Perit ya rabbi.. menitis-nitis air mata menahan keperitannya.

I stopped half way and went up to do my maghrib prayers.  I stayed in my room for almost an hour to hilangkan perit sakit tekak. Texted my sis, Awa ajak dia makan luar, she did not reply la pulak. Ish.. malang sungguh nasib 😦

Then beloved better-half who is now in Terengganu tiba-tiba called. Dalam keperitan sakit tekak yang teramat sangat, mood nak bercakap pun tak de. We spoke briefly. Dalam hati dah nak ala-ala majuk…

Children lak nobody came up and asked how am I doing… ish menjadi-jadi majuk di hati nih hah…

My tekak still perit, so I decided to just sleep without eating anything just yet..

Before off to bed, I texted my better half. Gini bunyinyer..

“I hurt my throat during bukak puasa. Off to bed now and I just want to forget everything. Gud nite !”  (hehe ayat majuk Hani la tuh kiranya…).

Kelam-kelabuts he called…

Apa lagi… meraung la saya… 😀

hahahhaha, itu lah citer air mata ku tumpah akhirnya malam tadi bila mata kiri ku berkedip-kedip hari Jumaat hari tuh…

Well, I hope that about it la… no more tears??

Till later, have a lovely day ahead people 🙂

Updates from home

Salam to all.

Finally sekolah Hazim and Sarah also closed commencing today due to two confirmed H1N1 cases in their school. Ish scarry betul.  I am praying hard that Allah SWT would spare us His Mercy and cepat-cepatlah musibah ini berlalu.

Best part is that, one confirmed case is Sarah’s classmate. Uish Nauzubillah.  No doubt Sarah has been demam from Friday but eventually she is on her road to recovery already. Alhamdulillah.

With Sarah is easy, if you see her dancing and singing again – hah sihat la tuh 😉  Dah kata Sarah Dangdut kan..

Speaking of which, check out Sarah’s blog at sarahmilia.wordpress.com  a.k.a A Princess Diary.  She actually ‘pesan’  me not to mention it here in my blog, but what the heck,  you are my daughter maaa… hehehe

Another pressing thing is my colleague. Dia punya housemate dah confirmed with H1N1 also. Yesterday when my colleague came in to work, we chatted for quite awhile – lah! and now I am like risau-risau also…

Hmmm now I am worrying too much or what?… Do I quarantine myself also?  Aiyo… manyak susah hati wooo..

Just now, ish kiddos just rang me and ask for Pizza with a msg – dont order for delivery, eat there please Ibu…!!! Ish budak-budak nih…. lain ke rasanya pizza tuh bila di ‘delivery’ and dine in di sana???

Life can afterall be stressful at times ay… 😀