I Am In Love

🙂

Hehe. Saje je.  Tajuk biar gempaq. Kuangkuangkuang 😉

I feel good today. Felt Better.  I realized if I let my heart out, let it be talking or crying, I felt relieved. Hmmm. Perhaps, I should do it often eh.

So anyway, what to cook today eh for bukak puasa. Yesterday was lousy. I was blank not knowing what to cook only to end up with Sambal Telur again (my specialty kay). OOps yes, second time already this week 🙂

So anyway, lets share this one recipe that I might cook today 🙂

AYAM MASAK CENDAWAN ALA CINA

INGREDIENTS:

1/2 ekor ayam
8 keping Cendawan hitam – direndam 1/2 jam
1 inci halia – dihiris
1 biji bawang besar – dihiris
6 ulas bawang putih – dicincang
4 ~ 5 tangkai cili padi
Sedikit kicap lemak manis
Sedikit sos tiram

METHODS:

1.       Ayam dibasuh dan dipotong kecil

2.  Cendawan yang dah lembut ditoskan, buang tangkainya dan dipotong 4 (memanjang).

3.       Panaskan minyak dan tumis halia.  Bila dah naik bau (halia dah kekuningan) angkat halia dan buang.  Kalau tak buang pun tak apa.

4.       Masukkan bawang besar, bawang putih dan cili padi. Tumis hingga naik bau baru masukkan ayam. Kacau sekejap.

5.       Masukkan kicap dan sos tiram.  Kuantiti kicap terpulang. Tak payah letak garam sebab sos tiram dah memang masin.  Kalau untuk yang kuat masin, bolehlah letak garam sedikit.  Kacau. 

6.       Selepas tu, masukkan air secukupnya (dalam 2 cawan biasa).

7.       Bila dah mendidih baru masukkan cendawan.  Kecilkan api dan biarkan hingga kuahnya pekat. (biasanya dalam 10 hingga 15 minit).

Yummy yummy…

One thought on “I Am In Love

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s