Alhamdulillah

Pendidikan Percuma Untuk Semua

Bajet 2008 garis strategi jamin kesejahteraan rakyat, tingkat daya saing negara

KUALA LUMPUR: Bermula tahun depan, pendidikan di peringkat rendah dan menengah di negara ini adalah percuma.

Bajet 2008 yang dibentangkan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi di Dewan Rakyat semalam, memansuhkan yuran tahunan sekolah rendah dan menengah serta memperluaskan Skim Pinjaman Buku Teks kepada semua pelajar tanpa mengira pendapatan isi rumah dan bilangan anak yang layak.

Sejajar dengan salah satu strategi utama bajet bertemakan ‘Bersama Membina Negara dan Menikmati Kemakmuran’ itu – memperkasa pembangunan modal insan – Perdana Menteri turut mengumumkan kenaikan biasiswa pelajar institusi pengajian tinggi tempatan antara 23 peratus hingga 84 peratus, manakala sehingga 97 peratus bagi yang melanjutkan pengajian di universiti Amerika Syarikat, United Kingdom dan Kanada.

Abdullah yang juga Menteri Kewangan turut mengumumkan bilangan pelajar ijazah pertama di bawah tajaan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) ditambah daripada 5,000 sekarang kepada 10,000 setahun.

Mencerminkan hasrat kerajaan memastikan kekayaan negara terus berkembang dan dapat dinikmati semua rakyat, Bajet 2008 dengan peruntukan berjumlah RM176.9 bilion, 10.9 peratus lebih tinggi berbanding peruntukan pada 2007, turut menggariskan dua strategi lain iaitu menjamin kesejahteraan rakyat dan meningkat daya saing negara.

Untuk itu, perbelanjaan kerajaan akan terus ditumpu kepada membina kapasiti bagi menyokong pertumbuhan ekonomi yang lebih mapan melalui penyediaan infrastruktur, kemudahan awam, pendidikan dan perkhidmatan sosial, termasuk kesihatan serta kebajikan rakyat.

🙂

I dont know about  you guys, but this is what I adore most about this budget 2007. Logically, the richer one country is, two things to blend with it, medical and education.

So, finally eh !! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s